Logare



Meniul utilizatorului

Open
Oferte Recomandate

Manastirea Butuceni

„Suretul unui act domnesc din 13 mai 1612 al domnului Stefan Tomsa ne porunceste ca au fost inaintea domniei sale si boierilor calugarii de la sfanta manastire a lui Golag logofatul si a domniei sale cinstit si credincios pan Voico, marele logofat, cu mare jaloba zicand ca in zilele raposatului Eremia Movila Voievod au avut gand sa faca cetate la Pestere, pe apa Rautului, si atuncea multe sate boieresti de prin prejurul pesterilor 1e-au fost luat, si le-au facut sa fie ocolacii cetate si au vrut sa le dea lor alte satc”. Aceasta este prima mentionare documentara a satului Butuceni (Pestere). Anul fondarii insa nu se cunoaste. Cine, cand, si de ce a sapat aceste pesteri este pina in prezent o enigma.

Cel mai probabil schitul de la Butuceni a fost construit in sec XV. Prevazut pentru un numar redus de calugari, circa 10-12 persoane, schitul a fost sapat in calcar la o inaltime considerabila aproape de virful stancii.

Azi nu se mai poate patrunde in manastire dinspre Raut, pe unde intrau calugarii. Intrarea a fost zidita cu pietre, iar cararea de acces s-a prabusit in urma unui cutremur. In 1820 a fost sapata o galerie dinspre sat, marcata cu o clopotnita, servind drept intrare in biserica, prin care patrund acum calugarii si vizitatorii.

Dupa galerie, ajungi in coridorul manastirii. In peretele de nord al bisericii manastirii sunt sapate trei ferestre. Biserica are divizare traditionala: pronaos, cu o forma putin neregulata, avand suprafata de 36 m; naosul, cu dimensiunile de 6x4 m. Altarul constituie continuarea naosului. In spatele altarului e sapat diaconiconul, iar in peretele sudic al altarului era proscomedia, in forma de absida. In prezent s-a mai pastrat masa altarului.

In manastire sunt 12 chilii. Se crede ca o parte din calugari traiau in pesterile din stanca, care se aflau la o distanta de circa 500 metri de manastire.

Manastirea a fost inchisa pe la 1816.

Schitul Bosie

In aceeasi stanca, mai exista o manastire, din care au ramas in prezent doar cateva pesteri. In manastire se poate patrunde usor dinspre Raut

Pesterile de aici sunt foarte asemanatoare ca dimensiuni si plan cu chiliile manastirii Tipova. Aici s-au pastrat mai multe inscriptii. La intrarea in cea mai mare pestera, poate fi citit „Aceasta manastire a facut-o robul lui Dumnezeu Bosie, parcalabul de Orhei, cu sotia si copiii sai, in cinstea Domnului Dumnezeu intru iertarea pacatelor sale, anul 7183 (1675).

O alta inscriptie marturiseste: “Acest zapis 1-a facut Vasile Adeescu si cu razasii Ratalean in zilele lui Constantin Voda Duca in Ivancea si au fost staret Hartman la Ucraina si noi am iernat aici, anul 7198 (1690) noiembrie 20”.

In perioada sovietica acest complex istoric a fost transformat in muzeu sub cerul liber destinat turistilor din fosta Uniune Sovietica.

Reinfiintarea manastirii se datoreaza unei cereri din partea locuitorilor satului Butuceni in 1996.

top