Print this page

Manastirea Chistoleni

Aceasta manastire a fost infiintata in anii 1932 de IPS Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu ( 1926-1936), care o ctitoreste pe o mosie de 50 hectare, donata Mitropoliei de un crestin - Vasile Pistol, originar din satul Sadaclia. In documente este amintita ca Manastirea Mitropolitiilui Gurie. Era o asezare de calugari mica, avdnd o biserica si un corp de chilii. In 1932 obstea numara 20 de calugari, condusi de staretul Iachint Ciobanu, in varsta de 36 ani, ucenicul mitropolitului.

In 1937, din cauza suspendarii din scaun a Mitropolitului Gurie, viata manastirii se schimba. Pana in 1941 a fost condusa de un alt staret, al carui nume nu se cunoaste.

In 1942, din cauza razboiului, maicile au trecut inapoi la Varzaresti, iar manastirea este transformata in inchisoare pentru detinuti militari, iar dupa razboi - si pentru detinuti politici. Dupa 1950 in manastire se instaleaza un spital, care dupa un timp este transferat in alta parte, ramanand ca manastirea sa fie folosita de gospodaria agricola din localitate. Din cauza degradarii, manastirea a fost distrusa pana la temelie, iar materialele de constructii au fost folosite pentru ridicarea fermelor.

In primavara anului 1997, la cererea credinciosilor din satul Sadaclia, fosta manastire a mitropolitului Gurie a fost reactivate ca manastire de maici cu numele - Chistoleni.

Tot in acest an s-a inceput constructia manastirii, care este supravegheata de diaconul Alexei Stoian. Timp de un an, s-au ridicat majoritatea cladirilor necesare manastirii si s-a pus temelia noii biserici.

Slujitori, dar si ctitori ai acestei sfinte manastiri, sunt doi frati, preoti de mir: loan Jelihovschi si protoiereul Valerian Jelihovschi, ultimul din ei fiind preot-paroh al satului Sadaclia. Acesti cucernici parinti au fost si profesori la Seminarului Teologic din Noul Neamt.