Logare



Meniul utilizatorului

Open
Oferte Recomandate

Manastirea Condrita

Manastirea de calugari Condrita se afia la o distanta de 25 km de Chisinau, pe paraul Catargul. O legenda spune ca prin aceste paduri, candva demult, avea ascunzis, intr-o pestera, un haiduc pe nume Condrea si de la el se trage si numele manastirii.

Nu se stie in mod sigur cand si de catre cine a fost intemeiata aceasta manastire. Se crede ca in anul 1783 un ieromonah, Iosif, impreuna cu cativa monahi din Capriana, ar fi cei dintai intemeietori ai schitului Condrita.

Nu se cunosc prea multe detalii cu privire la ctitorii acestei manastiri, date amanuntite nu sunt; toate condicile si actele mai insemnate se pastrau la manastirea Capriana si au fost luate de staretii bulgari si duse la muntele Athos.

La 1 septembrie 1918, schitul Condrita a fost despartita de manastirea Capriana, si ia numele de manastire. Intaiul staret a fost ieromonahul Daniil Grozavu. Dupa protosinghelul Daniil, la manastire a staretit arliimandritul Paisie, pana in 1930.

In 1946 o parte din cladirile manastirii au fost deja ocupate de scoala de silvicultura din localitate. Peste un an, in 1947, manastirea a fost inchisa, iar calugarii, impreuna cu ultimul lor staret, au fost transferati la manastirile Capriana si Suruceni. Manastirea dispunea pe atunci de pamant, vii, livezi, doua mori si multe animale.

Scoala de silvicultura, a functionat pana in 1960.

Dupa 1960 complexul monahal a fost transformat in tabara de odihna, care a functionat pana in 1993.

Manastirea Condrita a fost reinfiintata in 1993.

Biserica Adormirea Maicii Domnului are un plan dreptunghiular, 5 turle mici, ornamentale. Pronaosul a fost despartit, initial, de naos printr-un perete, dar pe timpul mitropolitului Gurie Grosu (1921-1936) peretele a fost daramat, iar in pronaos s-a construit cafasul. La intrare s-a zidit o tinda. Peretii bisericii sunt grosi de 1,2 m, sub ea aflandu-se un subsol. Tavanul bisericii are forma semicilindrica, in colturile caruia sunt pictati cei patru Sfinti Evanghelisti. Fresca bisericii a ramas cea veche, pentru ca a fost acoperita cu var si s-a pastrat intacta. Fresca, restaurata in 1995, este realizata in stil rusesc. Iconostasul se afia pe o solee inalta, avand 5 trepte. Rastignirea deasupra usilor imparatesti, cu cei 12 Apostoli, dateaza din sec. XIX si a fost adusa din manastirea Noul Neamt dupa 1993, iar cele doua icoane de pe catapeteasma - a Maicii Domnului cu pruncul si a Mantuitorului - sunt aduse in anul 1995 de la manastirea Capriana.

In curtea manastirii se afla o piatra veche, cu semnul crucii sapat pe ea si o inscriptie ilizibila. Dupa parerea calugarilor, aceasta piatra indica locul unde se afla vechea biserica de lemn, din sec. XVIII.

top