LogareMeniul utilizatorului

Open
Oferte Recomandate

Manastirea Dobrusa

Manastirea de calugari Dobrusa se afla la o distanta de 20 km de orasul Soldanesti. Este asezata intre coline acoperite de paduri si inconjurata de livezi.

Cel mai probabil manastirea a fost intemeiata in anul 1772, de catre un monah Ioasaf venit de la manastirea Probota, Suceava. Acesta, a ridicat aici o biserica de lemn, impreuna cu un alt monah, Eufimie din manastirea Curchi. Dar, fiind rechemat in Moldova, bisericuta n-a fost sfarsita decat in 1785 de catre Eufimie, impreuna cu alti monahi din Curchi.

La 1847 s-a zidit biserica de iarna Schimbarea la Fata. In 1890 manastirea Dobrusa numara 89 de monahi si frati, toti moldoveni, in afara de egumenul Porfirie, care era rus. Pana in 1863, slujbele se oficiau in romana, dar dupa aceea s-a impus sa se oficieze in slavona. Biblioteca manastirii cuprindea multe carti romanesti tiparite in principatele romane in sec.XVII si XVIII.

Dupa 1918 o parte din averea manastirii a fost secularizata, totusi Dobrusa a ramas una din cele mai bogate manastiri.

Din 1918 si pana in 1921 manastirea a fost pastorita de arhimandritul Paisie, iar dupa dansul a urmat Achepsim Moraru, care a staretit pana in 1925.

In 1923 manastirea Dobrusa a trecut de la eparhia Chisinaului in cea a Hotinului. Odata cu aceasta, biserica Sfantul Nicolae de la schit si biserica de iarna Schimbarea la Fat au fost complet restaurate.

In 1944 calugarii au fost nevoiti sa se evacueze impreuna cu egumenul Roibu la schitul din deal, deoarece complexul monahal a fost temporar ocupat de statul major al Corpului 7 al Armatei ruse.

In 1960, Dobrusa a fost transformata. in scoala-internat pentru copiii cu handicap. Biserica de iarna a fost transformata in club, iar cea de vara — la inceput in cantina, apoi in depozit alimentar.

Scoala auxiliara a functionat pana in 1994, cand credinciosii satelor din zona au solicitat redeschiderea manastirii.

Manastirea a fost reactivata printr-un decret mitropolitan la 28 octombrie 1994.

top