Print this page

Manastirea Frumoasa

Manastirea de maici Frumoasa se afla la o distanta de 14 km de Calarasi.

Istoria acestei manastiri incepe in 1804, cand a venit pe acest loc razasul Efrem Iurco din satul Oliscani, judetul Orhei, care era vaduv si a dorit sa devina calugar. Dupa rugamintile lui, au mai venit pe urma, trei ieromonahi: Serafim, loanichie si Macarie, si un calugar cu numele Atanasie. Acestia si-au facut fiecare cate un adapost. Ei aveau fiecare cate o carte de milostenie, asa ca traiau si se hraneau cu ce adunau de la crestini.

Acestea, impreuna cu razesii din satul Bravicea, au si pus temelia viitoarei manastiri prin conjstruirea in anul 1806 aunei biserici de lemn. Tot atunci au fost construite 4 chilii, si trapeza. Din acea biserica de lemn s-a pastrat o icoana a Sfantului Nicolae, ce a fost in catapeteasma, pe care este scrisa data sfintirii - 1810.

Manastirii i-au pus numele Frumusica sau Frumoasa,pentru locul frumos in care e asezata. Intaiul egumen a fost Serafim, care este si ctitorul acestei biserici de lemn, in schima mmahala primind numele Eftimie.

Calatorind pe drumurile basarabene in 1918, Mihail Sadoveanu a vizitat si manastirea Frumoasa, cu care prilej consemneaza: "Gaseam la Frumoasa sufletul curat al Tarii. Il gaseam neintinat moldovenesc ca la 1813, armonizat cu acel peisagiu unic asa de distinct, asa de patrunzator, plin de durere si amintirile trecutului."

In 1947 toata averea agonisita de calugari a fost confiscata. Monahii au fost fortati sa paraseasca aceasta manastire. In 1948 complexul monastic e transformat in casa. de copii, apoi prin anul 1965 aici s-a instalat scoala pentru surdomuti. Din 1973 pana la 1985 a fost o colonie de fete, iar din 1986 pana in 1994 - scoala pentru copii cu handicap mintal. Biserica Adormirea Maicii Domnului a ars de doua ori, prima data imediat dupa razboi, iar a doua oara la sfarsitul lunii decembrie 1985. Dupa primul incendiu, biserica a fost reparata si mai tarziu transformata in sala de sport, iar dupa al doilea - a fost lasata in ruine si nici in prezent nu e reconstruita. In biserica, cu hramul Sfanta Treime a fost amenajat clubul casei de copii, ulterior al coloniei si, in sfarsit, al scolii, incat la 1994 biserica arata la fel de distrusa ca si biserica A dormirii Maicii Domn ului.

Manastirea Frumoasa a fost reinfiintata in 1994, cand au venit aici primii slujitori; ieromonahul Vasile, ca mirean Valentin Ceban, monahul Filaret, ca mirean Feodor Buruiana, si ieromonahul Veniamin, ca mirean Dimitrie David.