Logare



Meniul utilizatorului

Open
Oferte Recomandate

Manastirea Hancu

Manastirea Hancu a fost construita pe locul schitului de calugarite in anul 1678 de catre marele stolnic Mihail Hancu dupa dorinta uneia dintre fiicele sale, care a intrat in calugarie cu numele Parascheva. Pina in XVII schitul purta numele de Viadica.

Din cauza navalirilor tatarilor, maicile au fost nevoite sa plece in alta parte, lasand schitul parasit pe la mijlocul veacului al XVIII-lea. Dupa venirea in Basarabia a ostii rusesti sub comanda feldmaresalului Rumeantev in anii 1770-1772, urmasii familiei Hancu 1-au rugat pe ieromonahul Varlaam de la manastirea Varzaresti sa se ocupe de schitul parasit. Acesta, impreuna cu un grup de monahi veniti cu dansul, aduce in ordine gospodaria, repara chiliile si, in timp, manastirea devine locuinta de monahi. In 1817 la manastirea Hancu toti calugarii erau moldoveni, calugariti si sfintiti de episcopii Husilor si de mitropolitii Moldovei, avand legaturi stranse cu schiturile si manastirile din Moldova si muntele Athos. In manastire se gaseau si trei monahi rusi, fugiti de curentul liberal al imparatesei Ecaterina a II-a. Cartile de slujba si manuscrisele erau in limba romana.

Biserica, in 1817, era de lemn, ingradita, lipita cu lut si varuita. Acoperisul bisericii era din sindrila. Avea si o clopotnita, care era lipita de biserica. Biserica avea catapeteasma din lemn cu flori sapate si poleite cu aur. In interior peretii bisericii erau impodobiti cu multe icoane frumoase, din care 8 icoane mari, pictate pe scanduri de lemn si poleite cu aur.

Hancu era prima asezare monahala din Basarabia, unde prin anii 1820-1822 s-a introdus viata de obste.

Atat viata launtrica monahala a schitului, cat si gospodaria lui de obste, s-au dezvoltat mult in vremea staretului Dosoftei, bulgar de obarsie. Din vremea lui, anume de la 1836, schitul este considerat manastire. In locul bisericii de lemn, el zideste in 1835 una de piatra cu hramul Sfanta Cuvioasa Parascheva, iar in 1841 inalta o alta biserica de piatra cu hramul Adormirea Maicii Donmului, ridica corpuri de chilii pentru monahi, aduce apa in manastire si face o multime de imbunatatiri gospodaresti.

Pe la sfarsitul secolului XIX manastirea era cunoscuta sub numele de Hancul-Parascheva. Pamanturile, averea si edificiile manastirii au fost nationalizate in 1944, iar in 1956 manastirea a fost inchisa si calugarii au fost alungati.

In anul 1978, ansamblul monastic a fost repartizat Institutului de Medicina din Chisinau, care a deschis aici un sanatoriu de T.B.C. si o statiune de odihna pentru studenti si angajati. Biserica de vara Sfanta Cuvioasa Parascheva a fost transformata in club.

In 1990, manastirea Hancu a fost reinfiintata ca locas de calugari. Nu se cunoaste nimic despre activitatea calugarilor in cei doi ani cat au stat aici. In 1992 obstea de calugari a fost desfiintata.

In prima vara anului 1992 la Hancu se inninteaza manastirea de calugarite. La 10 septembrie 1992 a fost inceputa reconstructia manastirii. In anul 1993 au fost finisate lucrarile de reparatie a bisericii de iarna Adormirea Maicii Domnului, care este incadrata intr-un corp al staretiei, zidit in 1841. Tot atunci, ea a fost pictata, provizoriu, si sfintita. In 1998 interiorul bisericii a fost repictat.

Biserica de vara Sfanta Cuvioasa Parascheva a fost construita in anul 1835 si reparata abia in 1996.

In manastire s-au pastrat trei corpuri vechi, zidite in 1841, in care dupa o reparatie capitala locuiesc calugarite si surori, al caror numar, in 1995, era de 58 de persoane.

Sursa:moldova.org

top