Manastirea Harjauca este situata in regiunea Calarasi. A fost inaltata pe malul piriului Harjauca, la poalele unei coline acoperite cu stejari seculari. Drumul ce duce spre ea trece peste dealul cel mare din apropierea gurii Sipoteni.
Potrivit cercetatorului P. Crusevan, manastirea a fost intemeiata in anul 1740. De frica tatarilor, ascunzatorile din codri din jurul manastirii adaposteau multi fugari. Un batran, Teodosie, le-a fa cut acestora o casa de rugaciune. Dupa ce vremurile s-au mai linistit, a venit prin aceste locuri un ieromonah, Varsonufie, care cu ajutorul dat de un boier Miculita. a facut cateva chilii, iar in locul casei de rugaciune - o biserica de lemn.
Dupa o alta versiune, manastirea Harjauca ar fi fost intemeiata in 1750 de un monah, Inochentie Sava, din targul Calarasi. Acesta ar fi inzestrat, impreuna cu unchiul sau, Miron Badica, manastirea, dandu-i mosia Sipoteni.
Din 1846 manastirea devine arhiereasca. Primul egumen titular al ei a fost arhiepiscopul Irinarh al Chisinaului, avindu-i ca loctiitori pe parintii Pantelemon si Ilarion, sub care sau facut multe renovari si schimbari.
In 1917, in timpul revolutiei, soldatii rusi au facut mari devastari si au manifestat un barbarism cumplit in manastire.
Dupa anul 1918, cind Basarabia a fost eliberata si unita cu Romania, viata manastirii s-a normalizat. La dezvoltarea manastirii a contribuit substantial arhiereul Nicodin al Husilor. In contributia lui s-a extins biblioteca in care au fost aduse carti vechi din Iasi, Bucuresti. Manastirea a ajuns la o mare inflorire. Insa , in anul 1962, la insistenta unui grup de ateisti agresivi, manastirea a fost inchisa. In incinta a fost instaurat un sanatoriu, cu denumirea "Codru".
Din initiativa conducerii sanatoriului, in special a lui Gheorghe Osoianu si a Ministerului Culturii, in 1981 a inceput restaurarea bisericii de vara Inaltarea Domnului. In interior, sub straturi de var si vopsea a fost descoperita fresca veche a bisericii, realizata in stil clasic, in anii 1901-1906, de catre pictorii Blinov, Stoianov si Lemaic. Timp de opt ani pictorii-restauratori Vasile Negruti, Serafim Prodan, Alexandra Ivanov si Elena Grigorasenco au restaurat aceasta minunata fresca.
Pentru manastirea care urma sa fie redeschisa, in 1993 gospodaria agricola din localitate a repartizat 2 ha de pamant arabil, iar in 1995 - inca 10 ha. In 1994 la manastire s-au adunat 12 vietuitori, sanatoriul din apropiere fiind nevoit sa le cedeze un corp.
In toamna anului 1994 a fost resfmtita Biserica Inaltarea Domnului. Aceasta biserica se aseamana arhitectural cu Catedrala mitropolitana din Chisinau, care a fost ridicata in aceeasi perioada.
Abia in 1998 a fost eliberata cladirea staretiei, care dupa restauratie, a fost sfintita in vara aceluiasi an. Tot atunci au fost cedate trapeza si un corp cu un etaj de langa biserica de iarna.