Print this page

Manastirea Tiganesti

Mănăstirea Ţigăneşti se găseşte în zona de codru a Moldovei, cam la 35 de km NV de Chişinău, în apropierea satului Ţigăneşti, raionul Străşeni, pe malul raului Ichel.

Manastirea Tiganesti a fost intemeiata, pe la 1725, de boierul Lupu Dencu si de razesi din comuna Cobalca, care au construit o biserica de lemn, pentru a-i ascunde pe crestinii din apropiere de invaziile tatarilor.

In 1846, pe locul bisericii de lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost construita una de piatra, sub carmuirea egumenului ieromonah Victor, cu bani adunati de la crestini. A doua biserica, cu hramul Sfantul Nicolae, a fost construita in 1868, in stil moldovenesc, cu ajutorul unor crestini si in mare parte din banii donati de un negustor din Chisinau.

Intaiul staret al manastirii Tiganesti a fost ieromonahul Samuil. El a lasat calugarilor o diata cu iscalitura lui, in care mentioneaza unde e hotarul mosiei, cum 1-au prins tatarii si i-au luat documentele si lucrurile manastiresti. Nu se cunoaste perioada in care a staretit el. De asemenea, nu se stie cine a staretit in anul 1800.

In timpul celui de-al II-lea razboi mondial, aici au fost inmormantati sute de ostasi cazuti pe campul de lupta - romani, nemti si rusi.

Dupa razboi, autoritatile au incercat de cateva ori sa inchida manastirea. Prima incercarea a avut loc in 1945, pe cand era staret Ioachim Burlea din Bravicea.

In 1959 autoritatile locale i-au trimis pe fratii de ascultare pe la casele lor. Iar in 1960, toti calugarii de aici au fost transferati la manastirea Harbovat. Staretul Ioachim a fost trimis la Bravicea. Toate icoanele si cartile bisericesti, sub pretext ca sunt duse la Harbovat, au fost arse la marginea padurii. Dupa ce complexul monastic a fost "eliberat" de calugari, in anii 1960-1961 a functionat un spital pentru cei cu handicap fizic. Biserica de vara Adomiirea Maicii Domnului a fost transformata in depozit pentru spital.

Dupa 1961 in ansamblul monastic a functionat un alt spital pentru cei cu handicap mintal. Conducerea spitalului a dispus nivelarea cimitirului manastirii. Acest spital a functionat pana in iulie 1992.

La 8 septembrie 1992 manastirea de calugari Tiganesti a fost reinfiintata. Complexul monastic se afla in stare buna, deoarece a fost reparat de mai multe ori. Dar lucratorii spitalului, ramanand fara serviciu, au furat din manastire tot ce au putut, distrugand complexul.

Primul staret al manastirii Tiganesti a fost arhimandritul Artemie Bocsa, venit de la manastirea Capriana in 1992, care s-a aflat aici pana in anul 1994.

In 1998 au fost finisate lucrarile de reparatie a bisericii de vara Adormirea Maicii Donmului. Biserica este realizata in stil rusesc, avand planul dreptunghiular, de dimensiuni mici. Are doua turle in stil gotic, una deasupra tindei si alta deasupra naosului. Absidele laterale sunt putin evidentiate. Interiorul bisericii are delimitari traditionale. Plafonul bisericii are o forma boltita. In partea superioara a pronaosului se afla cafasul.

Ansamblul monastic in prezent este constituit din doua biserici, din care cea de iarna e incadrata intr-un corp de chilii cu staretia; 3 corpuri de chilii si alte doua corpuri mari in care se afla o bucatarie si o trapeza.