Print this page

Carsturile de la Raşcov

Dacă nu vă ajung resurse financiare să mergeţi până în Egipt ca să vedeţi Sfinxul făcut de egipteni, atunci mergeţi la Raşcov (Transnistria) pentru a admira un sfinx făcut de Mama Natură.

Stânca ce seamănă cu sfinxul egiptean face parte din carsturile de la Raşcov, ce cuprind partea de vest a Dealului Roşu cu o suprafaţă de 123 ha.

Formaţiunile calcaroase de la Raşcov sunt un adevărat monument al naturii, unde forţele naturale şi-au arătat măiestria sculptatului, creând diferite forme: sfincşi, capete de cămile şi elefanţi, ciuperci uriaşe, poduri suspendate etc. Astfel că, pe lângă sfinx mai vizitaţi şi o grădină zoologică mai puţin obişnuită.

Calcarul moale şlefuit de vânt şi spălat şi dizolvat de ploi a format capodopere în aer liber.
Din cauza golurilor carstice ce impregnează ca un burete zidurile calcaroase, sunt frecvente alunecările de teren masive, rupturile şi rostogolirile de blocuri uriaşe.

Cea mai mare formaţiune este faleza mare de circa 50 de metri, ce s-a format în urma unor ploi abundente.
Paradisul speologilor îl reprezintă o fisură carstică de 5 metri lăţime şi 50 de metri adâncime, cu o lungime de peste 500 de metri. Este atât de mare fisura că cu greu ajung aici razele solare, ce face să persiste zăpada chiar aproape de începutul verii. Ce splendoare! Trebuie să vezi!

Această fisură alimentează cu apă rece „Izvorul Domniţei” din satul Raşcov. Acest izvor este şi el un monument al naturii şi este numit în cinstea Domniţei Ruxandra, fiica domnitorului Vasile Lupu, în amintirea lacrimilor ei de văduvă tânără vărsate în cetatea Raşcov , ce a existat acum câteva secole pe locul satului. Aici tânăra domniţă şi-a trăit scurta şi nefericita căsnicie cu Timus Hmelnitky, fiul Hatmanului cazacilor Bogdan Hmelnitky.

E absolut necesar să vedeţi aceste splendori naturale de la Raşcov, pentru a vă putea simţi mândri că locuiţi într-o ţară frumoasă.

Distanţa de la Chişinău până la Raşcov este de 134 km.

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/